Špageti s mesnim okruglicama

srijeda, 14. siječnja 2015.

Gledajući filmove i serije, mislim da se može zaključiti kako je jedna od najčešće prikazivane hrane, uz mac 'n' cheese, špageti s mesnim okruglicama. Moram priznati da sam dugo htjela to probati jer mi se kombinacija činila jako jako ukusnom:) Iz nekog razloga, dugo je to ostalo samo na želji. Ne znam, valjda se kod nas uvijek stalo na lazanjama ili bolonjezu. Ovo je ostajalo na/u televiziji. 

Lady and the Tramp




Zapravo, tema zasebnog posta bi mogla biti talijanska hrana koja je dekonstruirana/ponovno konstruirana/redefinirana/deformirana (?) kod američkih Talijana. Pri tome se uvijek sjetim jedne scene iz Sopranosa ("Commendatori", s02e04) kada Tony, Chris i Paulie odlaze na poslovni put u Napulj. Naravno, vesele se svojoj pradomovini, ali vrlo brzo postaje očito da su to dvije "vrste Talijana". Na samoj večeri, Paulie se čudi crnoj tjestenini i traži neku "pravu", od umaka od rajčice.



Kada sam zadnji put posjetila Italiju, jedan od mnogih ciljeva bio je u restoranima iskušati što širi, ali opet klasični talijanski meni u najtradicionalnijem smislu. Moram priznati da mi je to uspjelo lakše nego očekivano. S druge pak strane, moguće je primijetiti trend u Hrvatskoj, ali i općenito, u nastojanju da se ponude svježi, moderni, domišljati recepti koji nisu samo varijacija na temu. Tako se ponekad teško orijentirati, a u želji da se dobiju jednostavne primjerice špagete bolonjez, bogate okusom, ali klasično pripremljene, nisam sigurna koliko će se to ostvariti. Naravno, sve kombinacije su poželjne dok i dalje postoji raznovrsnost, ali i raznovrsnost pristupa.

Ovo je bila digresija, post neće biti o Sopranosima, ali obećajem da će njima biti posvećen jedan u budućnosti. Jer se ove scene jako često sjetim, a to je zbilja česta pojava kada je talijanka hrana u pitanju - moja daleko omiljena <3 :) I obožavam Italiju!!! To je zbilja jedna od rijetkih zemalja koju bih mogla proputovati uzduž i poprijeko - kako bi se reklo. Obično me privlače ili određeni gradovi ili određeni dijelovi zemlje, ali od Italije želim sve! Za sada sam bila samo u Veneciji, Veroni, Rimu i, na povratku iz Rima, Cerveteriju. Nije loše, ali Italija nudi toliko toga. Ne smijem početi razmišljati o tome :)

Link na srce

No, jedni drugi "Talijani" su me natjerali da se konačno odvažim na izradu špageta s mesnim okruglicama. Prije par godina gledala sam po prvi put film Čast Prizzijevih (Prizzi's Honor). Film je 1985. režirao John Huston, a u glavnim ulogama bili su Jack Nicholson, Kathleen Turner, Robert Loggia i Anjelica Huston. Osim navedenih imena, film odlikuje i odlična muzika (ona "prava" tema započinje na 4:40) koju je komponirao Alex North, a koja je većim dijelom adaptacija Puccinija i Rossinija,

Prizzi's Honor


Čast Prizzijevih je, čini mi se, nepravedno zapostavljen film u nizu kojeg čine Kum (trilogija), Dobri momci i slični filmovi mafijaško-talijanske tematike. Ne tvrdim da je iste kvalitete i teško će se naći u popisu takvih klasika, ali svakako mu treba dati priliku. Možda je to zato što ovaj film odlikuje ipak jedna doza opuštenosti, ali i crnog humora. Obično takve stvari često ne uzmemo dovoljno u obzir. No, po meni, upravo to dodatno podiže film. Film ima sve potrebne elemente: mafijaško vjenčanje, glavu obitelji koja je već stara (sjajni William Hickey - samo poslušajte njegov glas i način govora!), nedopuštene radnje i najvažniji element - čast, odnosno čast Prizzijevih. U središtu su Charley (Nicholson) i Irene (Turner), profesionalni plaćeni ubojice koji se zaljube. 

Ovdje svakako treba spomenuti i sjajnu Anjelicu Huston koja je dobila Oscara za sporednu ulogu te tako postala treća generacija svoje obitelji koja je osvojila tu nagradu (uz djeda glumca Waltera Hustona i oca, redatelja Johna). Film je još bio nominiran u kategorijama najboljeg filma, redatelja, glumca, sporednog glumca, adaptiranog scenarija, kostima i montaže. Ipak, bolje je prošao na Zlatnim globusima. 

Kathleen Turner iz 1980-ih možda više pamtimo kao čestu filmsku partnericu Michaela Douglasa. Zajedno su glumili u Lovu na zeleni dijamant, Dragulju s Nila i, meni najdražem, Ratu Roseovih. No, ona je sjajna u svakoj kombinaciji!

Ova uloga je Jacku Nicholsonu, na neki način, bila iskupljenje nakon što je odbio glumiti Michaela Corleonea (koju je, kako je općepoznato, prihvatio Al Pacino). U pitanju nije bila Nicholsonova kratkovidnost, već druga logika. Naime, rekao je kako je bio siguran da će film biti velik, ali tada je smatrao da, parafraziram, Indijanci trebaju glumiti Indijance, a Talijane Talijani. Ipak, Marlon Brando nije imao sličnih problema. Očito je požalio. A tko ne bi?

No, gdje se, konačno, ovdje nalaze špageti s mesnim okruglicama? Iako to u filmu uopće nije bitno i vjerojatno ne biste ni primijetili, u jednog sceni Charley razgovara s ocem (Jihn Randolph). Zove ga na večeru jer priprema upravo to - špagete s mesnim okruglicama. Pa ako može Jack Nicholson, mogu i ja! Djelovalo je da on to dosta brzo radi. Kako sam se samo prevarila! Zbilja moram prestati vjerovati (gotovo) svemu što vidim u filmovima i serijama (a i reklamama), postaje zabrinjavajuće.




Istraživala sam razne recepte i na kraju sam kombiniranjem došla do sljedećeg:

Mesne okruglice

*za oko 15
450 g mljevenog mesa po izboru
1 jaje
1/4 šalice mlijeka
2 šnjite kruha
1 glavica luka
češnjak, peršin, sol, papar - količina po želji

Šapgeti
Parmezan

Umak od rajčice

Moram priznati da s ovim imam veliki problem. Nekako nikad nisam do kraja zadovoljna i iskušavala sam razne kombinacije. Pa ako imate neki savjet ili svoj tajni recept za savršen umak od rajčice, bila bih vam zahvalna :) No, na kraju sam pojednostavila stvar i mislim (bar meni) da tako najbolje funkcionira.

malo maslinovog ulja
1 glavica luka
češnjak
1-2 žlice šećera
sol, bosiljak, origano, papar
1 konzerva pelata + 400 ml passata (ja volim Mutti, one najsitnije moguće) ili 2 konzerve pelata (ako ne želite dodavati sos paradajz), malo vode

Ovo je jedna jednostavna kombinacija. Ono što treba dobro postići je omjer kiselosti koji dolazi iz rajčica. Zato se stavlja malo šećera. Tijekom pripreme, svakako isprobavajte umak! Meni je najveći problem što u umacima ne volim velike komade povrća (zato općenito imam problem s pelatima).

Što se tiče mesnih okruglica, samo pazite da smjesu ne napravite previše vodenastom ili mljackavom i sve će biti u redu. Mislim da je važno da ipak na kraju sve to nema okus ćufta (koje isto volim, a i nisu svi sastojci isti pa ipak to nisu the mesne okruglice :D).

A sad da se vratim s teorije na praksu. Pa krenimo!

Postupak:

1. Priprema mesnih okruglica

Zagrijati pećnicu na 220 °C

1.1. U zdjelu vilicom pomiješati jaje, dodati mlijeko i kruh natrgan na kockice. Neka stoji 5 minuta.
1.2. U smjesu dodati meso i sve ostale sastojke za mesne okruglice. Dobro izmiješati rukama!
1.3. Oblikovati mesne okruglice i staviti ih na pouljen pleh. Peći 25 minuta. 

Dok se peče, krenite s pripremom umaka.

2. Priprema umaka od rajčice

2.1. Na maslinovom ulju u loncu malo prepržiti luk i dodati ostale sastojke za umak. Sve dobro promiješati dok ne prokuha.
2.2. Zatim smanjiti temperaturu, pokriti i neka se lagano kuha još oko pola sata.
2.3. U umak dodati mesne okruglice i kuhati još oko 50-60 minuta na laganoj vatri, povremeno miješajući (ako nemate vremena, mislim da slobodno možete smanjiti ovo vrijeme, čemu i sama često podlegnem hehe).

Pred sam kraj, prema uputama skuhajte špagete.

Izvadite na tanjur tjesteninu i na nju stavite malo umaka i par mesnih okruglica. Obavezno posuti parmezanom! 





I uživajte! Dobar tek!

Dakle, neka vas ne zavara Jack Nicholson. Iako ovo zbilja nije težak recept, za njega ipak treba odvojiti neko vrijeme.

Također, svakako pogledajte Čast Prizzijevih ako već niste. Uvjeravam vas da nećete požaliti! 

Koji vam je najdraži "mob" film? S druge strane, čiju kuhinju najviše volite? 

I na kraju, mala najava. Razmišljam o novoj kategoriji na blogu. Neće biti recepti, ali imat će veze s kuhanjem. Tek toliko da se smanji čekanje na redoviti tjedni post/recept. Bit će nešto kraće, ali nadam se zanimljivo.

Do tada, pratimo se virtualno :))

Nikolina :)

2 komentara

  1. Ovo ću svakako probati idući tjedan. I samo prijedlog; cannoli kao iz Kuma ! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I svakako javi kako je ispalo :D Talijanske hrane će sigurno biti još, a ovo onda stavljam na popis u blokić iz Rima <3 :)))

      Izbriši

Desert :)