Mini Pavlova s jabukama i karamelom --- božićni filmovi

utorak, 22. prosinca 2015.

U zadnjem tekstu sam pisala malo o domaćim božićnim običajima i na kraju vam dala pregled mojih omiljenih božićnih filmova za zagrijavanje. Sada nastavljamo s listom filmova, a prije toga malo o božićnim filmovima općenito.

Home Alone (1990.)


Povijest Božića kao blagdana je popriličono turbulentna (kada se uzme u obzir njegova popularnost, obilježavanje i slavljenje). Stoga, ukratko, temelji Božića kakvog ga danas znamo postavljeni su krajem 18. stoljeća u Engleskoj, a konačno definirani u idućem stoljeću - u viktorijanskoj Engleskoj koja je naglasak stavljala na obitelj i dom. Ponovno su otkrivene stare božićne pjesme, božićna drvca i ukrasi, darivanje... Vrhunac je bio 19. prosinca 1843. godine kada je izašla knjiga Charlesa Dickensa A Christmas Carol (Božićna priča). Nakon toga je postala tradicija (u Velikoj Britaniji) čitati tu knjigu za vrijeme svakog Božića. Vrlo brzo su sve ove tradicije i obilježja prihvaćeni i u Sjedinjenim Državama. Ipak, u ovom dijelu ne smijemo zaboraviti da kićenje božićnog drvca, adventski kalendari, božićna svjetla i sl. potječu iz njemačkih krajeva s početka 18. stoljeća pa su se dalje širili ostatkom Europe. Navodno je Bečki kongres iz 1815. godine tome dosta doprinio jer su običaj kićenja božićnih drvaca sa sobom donijeli i prakticirali pruski časnici, a to je zatim široko prihvatilo europsko plemstvo i visoko društvo.



Božićno drvce kraljice Viktorije u Windsoru. Objavljeno u The Illustrated London News, 1848.


Na što vas to podsjeća?

Pojavom filma kao medija, ova tradicija je vrlo brzo zamijenjena gledanjem božićnih filmova, a širenjem filmova i njihove dostupnosti tijekom 20. stoljeća, to je postala i globalna tradicija. Film koji je, u ovom kontektsu, zamijenio Dickensovu knjigu je, moglo bi se reći, film Franka Capre It's A Wonderful Life (Divan život, 1947.).


Ilustracija iz prvog izdanja A Christmas Carol


Vrlo brzo je ideja, predodžba, o Božiću također postala globalizirana ili, točnije, hollywoodizirana. Filmovi božićne tematike su među zaslužnijima zašto je Božić popularan diljem svijeta pa i u onim predjelima koji ne slave Božić u sklopu svoje religije. Najočitiji primjer toga je Japan, što je postalo svojevrsni sociološki i kulturni fenomen.


Božić u Japanu


Božić na filmu


Upravo je tako i ideja Božića na filmu proizašla iz tradicija viktorijanske Engleske, a to su prvenstveno proslava doma, obitelji i dobrih djela. Mogli bi se reći da su, tako prezentirane, vrijednosti Božića postale sinonim za vrijednosti SAD-a.

Već na početku razvoja filma kao medija, božićne teme su postale vrlo popularne. Niz je nijemih verzija Dickensonove A Christmas Carol, a prva je već iz 1901. godine! Neki drugi naslovi su The Old Folks' Christmas (1913.), Christmas Day in the Workhouse (1914.), One Winter's Night (1914.)  



A Christmas Carol - nijemi film iz 1910.


Tijekom 1920-ih i 1930-ih, osim novih verzija Božićne priče, nije bilo novih originalnih filmova s božićnom tematikom. Zanimljivo je da je u MGM-ovoj adaptaciji Dickensonove Priče o dva grada (A Tale of Two Cities) iz 1935. stavljena božićna scena koja inače nije u samom romanu. Na ovom nedostatku sadržaja u filmskoj ponudi,  profitirao je radio. Na radiju su se izvodile brojne predstave ili čitanja priča božićne tematike, u čemu je kao izvođač predvodio Lionel Barrymore kao Scrooge (koji će, kasnije, biti i "negativac" u božićnom klasiku Divan život/It's a Wonderful Life). 



A Christmas Carol - radijska izvedba s L. Barrymoreom 
i Orsonom Wellesom kao pripovjedačem iz 1939.


Drugi svetski rat bio je iznimno plodno razdoblje za božićne filmove i zapravo je označio početak nastanka modernih klasika. Hollywood je kreirao idealiziranu verziju Božića kod kuće, u krugu obitelji. Dom za Božić bio je sigurno utočište puno obilja i veselja i cilj koji daje snagu za prevladavanje svih prepreka (Remember the Night, 1940.). Bio je to svijet stvoren za usamljene vojnike u bazama, svijet za žene koje su preuzele rad u tvornicama, na poljima. Bio je to svijet kojem su svi zajedno težili i nadali se da će se u njega vratiti nakon završetka rata; odnosno san o onome što bi SAD mogle postati nakon kraja Drugog svjetskog rata. 


Scena iz filma Remember the Night

Britanski film je u to vrijeme zadržao ton realnosti. Kao primjer mogu poslužiti dva filma. Dokumentarni film Christmas Under Fire (1941., link vas vodi na cijeli film) prikazuje kako se Britanija nosi s proslavom Božića u ratnim okolnostima, kao i u igranom filmu In Which We Serve (1942.). Oba filma je poduprlo Ministarstvo informacija (ljepši naziv na propagandu). 



Scena iz filma Christmas Under Fire 

Vrlo brzo nakon završetka Drugog svjetskog rata, snimljen je film koji će postati pravi klasik i redovito na vrhu liste najboljih božićnih filmova - It's a Wonderful Life (Divan život, 1946.). 


Scena iz filma Divan život

Moglo bi se reći da je realnost poslijeratnog svijeta dotaknula i ovaj film. Kada bolje razmislite, It's a Wonderful Life nije toliko optimističan i pozitivan kako očekujete. Film je upozorenje kako još nismo postali najbolja verzija onoga što možemo biti (pa tako i Amerika). Divan život je opet uveo nadnaravni element u božićne filmove, što će na sličan način obraditi i film The Bishop's Wife iz 1947., u kojem je Cary Grant također neka vrsta anđela. Preporučujem vam ovaj film kao nešto što vrlo vjerojatno niste gledali, a u slučaju da volite filmove iz tih razdoblja :) Na sličnu tematiku igra i film Tenth Avenue Angel (1948.). 


Scena iz filma The Bishop's Wife

Djed Božićnjak se u filmovima u početku rijetko pojavljivao. Naravno, ako se izuzme film Miracle on the 34th Street iz 1947. godine. Kao što se može vidjeti, u početku su prevladavali filmovi koji su preispitivali naša djela, osjećaje, duh blagdana općenito. Djed Božićnjak je postao češći u filmovima u desetljećima nakon Drugog svjetskog rata kada je Amerika ušla u razdoblje prosperiteta i konzumerizma. Tijekom 1950-ih i 1960-ih filmovi su mnogo opušteniji i optimističniji, a vrlo često s glazbenim i plesnim točkama. Iako ih ima dosta iz ovog razdobolja, na njih ću vas uputiti nekom drugom prilikom. Ipak, moram spomenuti drugi veliki klasik, a to je Bijeli Božić, meni možda čak i omiljeni božićni film (White Christmas, 1954.). Film se radnjom nadovezuje na one ratne i poslijeratne filmove - svi znamo kako ide - dva vojnika na bojištu tijekom Drugog svjetskog rata izgrade nakon rata uspješnu karijeru u show businessu, no njihovom zapovjedniku u njegovom poslu i ne ide tako dobro pa mu odluče pomoći. Dakle, ovdje imamo i rat i Ameriku kojoj je krenulo, ali samo djelomično, no zajedničkim snagama može biti još i bolje. Također, ovaj film Michaela Curtiza je pkrenuo trend kombinacije božićnih filmova i božićnih pjesama i hitova, a najbolje je to mogao prezentirati upravo Bing Crosby.


Snow, snow, snow, snow

Moglo bi se zaključiti da, kako je shopping groznica oko Božića rasla, tako su se pojavljivali i božićni filmovi koji su u sebi sadržavali više nasilja. To nasilje je bilo u obliku protesta, slapstick komedije ili samo za zabavu. A i velika filmska industrija i raznolikost žansrova je tako počela pokrivati i ove teme pa se tijekom 1980-ih mogu naći i božićni horor filmovi. Blaža i popularna verzija je film Gremlini/Gremlins iz 1984. Klasici su svakako Smrtonosno oružje (Lethal Weapon, 1987.) i Umri muški (Die Hard, 1988.). U ovom kontekstu može se govoriti i o filmu Sam u kući (Home Alone, 1990.). Iako je postao među omiljenim božićnim filmovima, posebice za djecu, film se može lako pokvariti ako se krenu analizirati i dekonstruirati elementi dječjeg nasilja. Ali mislim da nije potrebno (vidi Tom and Jerry :) S druge strane, najbolje ga je gledati kroz elemente i poveznice crtanih filmova jer su mnoge situacije i humor karakteristični za svijet animacije.


Smrtonosno oružje

Postoji i ciljeli niz filmova koji sami po sebi nisu božićne tematike, ali je Božić u njima prisutan ili u cijelom filmu ili u samo određenim dijelovima. Riječ je prvenstveno o ideji Božića kao takvog pa upravo zato on predstavlja dobru pozadinu. Neki primjeri su film Diner (1982.), Kad je Harry sreo Sally (When Harry Met Sally, 1989.). 


Kad je Harry sreo Sally


Božićni filmovi tijekom 1980-ih i 1990-ih označili su širenje tematike kako bi privukli što raznovrsniju publiku. Tu je niz akcijskih filmova u kojima tako obitelj predstavlja simboličnu ulogu jer je najčešće u opasnosti (Lethal Weapon, Die Hard, The Ref), a zatim tu je niz obiteljskih filmova za sve generacije (Christmas Vacation/Najluđi Božić, Home Alone/Sam u kući, Jingle All the Way/Luda božićna zvona, The Santa Clause/Djed Božićnjak, Jack Frost...). Zajedničko ovim filmovima je opasnost u kojoj su se našle (američke) klasične božićne vrijednosti i koje se moraju spasiti. 


Jingle All the Way

Što reći o božićnim filmovima nakon 2000-ih? Mislim da su filmovi te tematike izgubili svoj zanos. Teško je govoriti o modernim klasicima, kao i o filmovima koji su prikladni za razne uzraste. Zapravo, uz iznimku filma Bad Santa iz 2003. godine i ne postoji film božićne tematike koji bi bio uspješan isključivo kod odrasle publike, bilo muške ili ženske. 


Bad Santa

Film koji pokušava premostiti taj međugeneracijski jaz na tragu filma Christmas Vacation je Bitka za Božić/Deck the Halls iz 2006. godine, ali ne ostavlja više od dojma televizijskog filma. Uz film Bad Santa kao moderni klasik, može se provući i komedija Vilenjak/Elf koja je s vremenom sve popularnija. Ipak, najviše su na dobitku u ovom periodu djeca. Nova dostignuća u animaciji omogućila su izrazito raskošne i bajkovite filmove. Počelo je sad već davne 2000. s Kako je Grinch ukrao Božić (How the Grinch Stole Christmas), a vrhunac su svakako Polar Express iz 2004. i Božićna priča/A Christmas Carol iz 2009. Iako sam ove filmove nazvala dječjima, oni su zapravo obiteljski, na što računaju i u kino distribuciji. Uostalom, koja je i zadnja popularna božićna pjesma? 


Polar Express

Zadnji pokušaj starog feel-good božićnog filma je Love the Coopers/Božić kod Cooperovih, a koji je trenutno u kinima. Nisam ga još gledala, ali možda me više zanima komedija The Night Before (koja nije u kinima). 





Sada me zanima sljedeće: koji su vaši omiljeni božićni filmovi? Koji vam je posljednji dobar božićni film? :)

* Ovaj tekst je do dijela o filmovima tijekom 2000-ih preuzet i prilagođen iz sljedećih tekstova:

Rowana Agajanin, "'Peace on Earth, Goodwill to All Men': The Depiction of Christmas in Modern Hollywood Films", u: Christmas at the Movies. Images of Christmas in American, British and European Cinema, ed. Mark Connely (London-New Yorok, 2000.), 143-164.

Mark Connely, "Intorduction", u: Christmas at the Movies. Images of Christmas in American, British and European Cinema, ed. Mark Connely (London-New Yorok, 2000.), 1-8.

A sada konačno i neki recept :)

Dakle, kada sam vidjela sljedeću kombinaciju, progonila me dok ju nisam konačno isprobala! Mislim da je Pavlova moja omiljena torta. Vjerujem da mnogima to nije nikakva definicija torte, ali meni je savršena. I zapravo se može prilagođavati godišnjim dobima. Upravo je takva iduća kombinacija:


Pavlova s jabukama i karamelom



sastojci za oko 6 tortica:

* 4 bjelanjka
* 220 g šećera

za jabuke:

* 4 jabuke
* malo vode
* začini po izboru: cimet, muškatni oraščić, klinčić, anis, đumbir, ekstrakt vanilije, ako želite, i malo šećera

za karamelu:

* 110 g šećera
* 3 žlice vode
* 1 žlica meda
* 60 g maslaca
* 100 ml vrhnja za šlag
* malo soli
* 1 žličica ekstrakta od vanilije

za topping od krem-sira:

* 100 g mascarponea ili nekog drugog kremastog sira po izboru
* 150 ml vrhnja za šlag
* po želji možete dodati i šećer u prahu ako želite slađe, ali karamela će biti već dovoljno slatka. No, svakako probajte pa odlučite.

Priprema:

1. Priprema baze od bjelanjaka:

            1.1. Zagrijte pećnicu za 150 °C. pripremite dva pleha s papirom za pečenje. Stavite bjelanjke u zdjelu i krenite ih tući dok ne dobiju mekane vrhove. Zatim postupno dodajte šećer i tucite ih dalje, barem još 5 minuta.

          1.2. Zatim iz ravnomjerno podijelite po plehovima i u sredini ih malo udubite, kao da radite gnijezdo. Trebali biste dobiti 12 komada. Ovakva podjela će na kraju rezultirati "plitkim" bazama, odnosno trebat ćete spojiti dvije kako biste dobili jednu Pavlovu. Ako želite pojedinačne pavlove (dakle, da nisu "na kat"), onda napravite nešto viša gnijezda. Vjerojatno će ih na kraju ispasti manje od ovih 12. No, ni ove "na kat" nisu loše, punjenja su dvostruka pa je i više okusa.

           1.3. Pecite ih, odnosno sušite u pećnici 20-25 minuta. Zatim ih u poluotvorenoj pećnici pustite da se ohlade. Nemojte brinuti ako vam se čini da su malo popucale, to je normalno.




2. Priprema jabuka:

           2.1. Dok se mini Pavlove suše u pećnici, ogulite i očistite jabuke. Narežite ih na kockice. 
          2.2. Tako pripremljene stavite u lončić i dodajte malo vode i ostale začine po želji. Kuhajte uz miješanje na laganoj vatri. Kuhajte tako dok ne omekšaju, ali nemojte previše da ne izgube oblik, ne smiju postati kaša. Ostavite sa strane.

3. Priprema preljeva od karamele:

       3.1.  U posudu stavite šećer, med i vodu. Ostavite na srednje jakoj vatri dok smjesa ne dobije mjehuriće i ne poprimi boju jantara - nešto između žute i smeđe. 

           3.2. Zatim odmah dodajte maslac i vrhnje za šlag i miješajte dok se sve ne spoji. Prije uporabe, ohladite u potpunosti.

4. Nadjev od krem-sira:

          4.1. Mikserom istucite kremasti sir dok ne postane glatke teksture, zatim dodajte ostatak i sve fino povežite.

5. Slaganje:

Prvo odredite što će biti baza i nju nadjenite: krema od mascarponea + jabuke + preljev od karamele. Zatim na to stavite drugi dio Pavlove i ponovite postupak. 




Ako planirate ovo raditi unaprijed, bazu od bjelanjaka stavite u neku kutiju koju ćete dobro zatvoriti i držite na suhom mjestu, ali ne u frižideru. Voće i kremu od sira držite u frižideru, a karamelu negdje izvan (špajza i sl.), pa tek kada namjeravate poslužiti, sve spojite. Budući da i jabuke imaju još sokova, a i karamela je ttekuća, baza od bjelanjaka će brzo sve upiti. Pa ako namjeravate odmah poslužiti, ond odmah sve i složite. Ja uvijek inzistiram da se sve pojede odmah hehe

Ako imate još savjeta kako očuvati Pavlovu, bit ću vam zahvalna :)

Eto, možda je malo kompliciranije i sigurno zahtjeva više vremena, ali osjećaj zadovoljstva je velim :) Također, ako vam se ne da baviti s mini verzijama, jednstavno napravite pravu, veliku. Tu također možete odlučiti hoće li biti u jednom koadu ili "na kat" (ne znam kako bih se bolje izrazila, ali ionako mi je prekasno/prerano (3.29 am). Možda je ovaj desert idealan za Novu godinu - obično tada ne pripemam mnogo slatkoih stvari, već se koncentriram na neku tortu.


Svijet - časopis s najljepšim naslovnicama na svijetu!

Do idućeg posta,
Nikolina :)


            
     







































Objavi komentar

Desert :)