Počelo
je adventsko vrijeme ili vrijeme došašća. Grad je konačno okićen, a i sami
imamo razlog za božićne pripreme, tj. možemo se konačno prestati pitati je li
prerano za (pred)božićni duh (iako su kod mene lampice upaljene tijekom cijele
godine, ali ipak umjerenije). Ipak, ove godine je to bilo nešto lakše jer je jesen jednostavno bila predivna!
![]() |
Christmas Vacation/Najluđi Božić (1989.) |
Advent
dolazi od latinske riječi adventus,
što znači dolazak. Odatle i riječ došašće. To je vrijeme pripreme za blagdan
Božića, a ujedno i početak crkvene godine. Počinje, kao što znamo, četiri nedjelje
prije Božića, što simboliziraju četiri svijeće u adventskom vijencu. Vrijeme je
to iščekivanja, nade, budućnosti i težnje.
![]() |
Adventski vijenac oko Manduševca (Croatia Full Of Life) |
Advent
se počeo obilježavati od 5. stoljeća i to od blagdana sv. Martina. Bio je to
svojevrsni ekvivalnet korizmi i zvalo se četrdesetdnevni
post sv. Martina te su bila određena tri posna dana svakog tjedna. Papa
Grgur Veliki je u 6. stoljeću adventsko vrijeme smanjio na četiri tjedna te
ukinuo obavezni post, iako se i dalje nastavilo ovo vrijeme doživljavati kao
vrijeme odricanja i umjerenosti, kako bi se pripremilo za Božić. U ovom vremenu
se služe i mise zornice (rorate), a tradiciju vuku još iz srednjeg vijeka. U
liturgiji je obilježeno ljubičastom bojom.
Ipak,
iako je Uskrs najvažniji blagdan za kršćane, Božić je sigurno omiljeni.
Prvi
podaci o proslavi Božića, odnosno Kristova rođenja, potječu iz 4. stoljeća kada
je papa Liberij I. sagradio 360. godine kapelicu s jaslicama (od 9. stoljeća
bazilika u Rimu Santa Maria Maggiore). Period od Božića do Sveta tri kralja
obilježava se od 6. stoljeća, točnije od 567. godine. Tada, nakon sinode u
Toursu, to razdoblje između stare i nove godine označeno je kao dodekahemeron, odnosno 12 svetih dana
nakon Božića (dvanaestodnevnica).
![]() |
Relikvije Svetih jaslica |
Adventski
običaji u Hrvatskoj se razlikuju onako kako se razlikuju i same tradicije.
Zajedničko im je slavljenje svetaca koji obilježavaju to vrijeme, među kojima
su i sveta Barbara (4. 12.), sveti Nikola (6. 12.) i sveta Lucija (13. 12.). Za
krajeve u kojima je prevladavala poljoprivreda, važni su i sveti Ambrozije (7.
12., zaštitnik pčelara) i sveti Špiridijun/Spiridon (14. 12., zaštitnik
maslinara). Na dan svetog Tome (21. 12.) počinju završne pripreme za Božić –
ide se na ispovijed i pričest te se vrši klanje potrebno za Božić, a svi drugi
godišnji radovi trebaju biti završeni.
Sveti Nikola |
Vjerojatno
su nam najpoznatiji običaji za svetu Barbaru, svetog Nikolu i svetu Luciju. U
nekim krajevima se već za sv. Barbaru sije pšenica, a u Slavoniji počinju
božićni ophodi, odnosno posjećivanje susjeda. Također, u nekim krajevima se tada
daruju djeca. Osim čišćenja čizmica i darivanja djece za svetog Nikolu, taj
svetac je izrazito važan i u našim pomorskim krajevima i to kao zaštitnik
pomoraca. Tako je običaj ispred komiške crkve paljenje drvene barke u zaštitu
brodova, pomoraca i ribara. Na svetu Luciju se sadi božićna pšenica, a u
narodnim običajima to je bilo i predbožićno proricanje, posebice o budućim
muževima (najčešće u Slavoniji, kada bi na 13 ili 12 (ovisno o mjestu) papirića
djevojke pisale imena potencijalnih ženika te svaki dan jedan papirić nasumce
bacale u vatru; zadnje ime je njihov budući muž). Također, smatra se da vrijeme
između sv. Lucije i Božića pokazuje kakvo će vrijeme biti iduće godine, što
ovisi o posijanoj pšenici (ili, ako se pšenica sije od sv. Barbare, onda se
radi o tom periodu). U nekim krajevima, sv. Luce djeci donosi darove (uglavnom
u pomorskim). Također, zanimljivo je vjerovanje iz Like i Slavonije. Ako je
netko izrađivao stolice od sv. Lucije do Badnjaka i ako se na nju popne na
Polnoćki, moći će vidjeti tko su vještice i vještci. No, mora otići s mise
prije kraja kako ga ne bi uočili i rastrgali. Također, može se spasiti ako za
sobom baca žito jer će se vještice i vještici zadržati i skpljati ga, a ta
osoba će tako uspjeti pobjeći.
![]() |
Procesija na Dan sv. Lucije |
Kao
što se vidi iz ovog izrazito kratkog povijesnog presjeka običaja, cijelo ovo vrijeme
je podređeno pripremama za Božić. Priprema se hrana za nadolazeće blagdane (pa
i zimu), priprema se ogrjev; jednostavno – iščekuje se.
![]() |
Zagreb - Umjetnički paviljon (Croatia Full Of Life) |
Važan
element adventskog vremena su adventski vijenac i kalendar. I vijenac i
kalendar svoje početke vuku sa sjevera Njemačke, odakle su se kasnije širili.
Prvi se vijenac navodno pojavio 1838. godine u domu za siromašnu djecu u
Hamburgu. On se od zimzelenih grančica plete u krug, tako da nema ni početak ni
kraj, što simbolizira vječnoga Boga. Četiri svijeće simboliziraju (osim četiri
adventske nedjelje) četiri godišnja doba: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje
i završetak.
![]() |
Split (Croatia Full Of Life) |
Prvi
adventski kalendar izrađen je ručno navodno 1851. godine. Na njemu se nalaze
otvori, kućice, u kojima su prikazi koji ukazuju na dolazak Božića, a posljednja,
24. kućica, prikazuje sliku Isusuovog rođenja. Prvi poznati tiskani adventski
kalendar izrađen je u Hamburgu 1902. ili 1903. godine.
![]() |
Adventski kalendar na zgradi u Hattingenu u Njemačkoj |
Adventsko vrijeme već je dugo jedan od
najiščekivanijih perioda u godini. Ne bih sada govorila o komercijalizaciji
Božića i sl., to je već stara tema. Mislim da je puno važnija ta pozitivna
atmosfera, period u kojem se svi trude biti veseliji, a otkako se i sami
gradovi sve više trude obilježiti ovaj period, onda je to vrijeme kada
pokušavamo maksimalno iskoristiti i ugođaj grada pod lampicama, punih ulica,
mirisa kuhanog vina i punča, kobasica i fritula. Što bi nas inače natjeralo van
kada zahladi? Na kraju sve vodi prema Badnjaku i Božiću i vremenu druženja i
zajedništva.
![]() |
Croatia Full Of Life |
Sada
već počinjem zvučati kao sinopsis nekog božićnog filma J Ali zbilja, što je ljepše od božićnih
lampica?
Sam u kući 2 |
Ovaj
tekst je bio jedan manji uvodni tekst o ovom adventskom vremenu. Htjela sam u njemu
donijeti neki općeniti pregled značenja i nastanka, kao i neke naše stare
običaje, koje slobodno nadopunite jer nisam mogla ići dalje u širinu.
Pripremila sam vam još razne stvari za nadolazeće dane, a sve će biti
popraćeno, naravno, i raznim receptima, uglavnom za kolačiće i druge slatke
stvari koje ili mogu trajati (a trajanje i količna su ipak važni za božićni
period) ili ih iz raznih razloga vežemo uz Božić. Nadam se da će vam biti
zanimljivo J
Sada
vam donosim recept za mala peciva koja su, ako mene pitate, idealna za doručak
upravo u ovakvom jednom svečanijem periodu, a mislim da će biti savršena i za
božićni doručak, onako uz čaj, kavu ili vruću čokoladu.
Brioche/brioš s punjenjem
(recpet
preuzet i izmijenjen od: Home Cooking
Adventure)
- sastojci
za 12 komada:
- 400
g glatkog brašna
- 240
ml toplog (prema vrućem) mlijeka
- 25
g svježeg kvasca ili 7 g suhog (to je jedno pakiranje)
- 4
žlice šećera
- 60
g maslaca – omekšalog
- korica
jednog limuna (uvijek koristim onu suhu, kupovnu koricu, ne vjerujem
limunima koje kupujem J
- 1
jaje + 1 bjelanjak (sačuvajte žumanjak)
- džemovi,
nutella, suhoo voće, jabuke u šećeru i cimetu, breskve u cimetu... što
god želite za punjenje (ako želite punjenje)
- žumanjak
za premazivanje
- šećer za posipanje
- Postupak:
- U
velikoj zdjeli pomiješajte brašno i šećer. Zatim u to umiješajte suhi
kvasac. Ako koristite svježi kavac, razradite ga u toplom lijeku i zatim
sve dodajte u mješavinu brašna i šećera.
- Budući
da sam koristila suhi kvasac, sada sam u smjesu dodala sve ostale
sastojke: mlijeko, jaje + bjelanjak, limunovu koricu, i malo po malo maslac.
- Sve
dobro umijesite u glatku smjesu koja se lagano odvaja od zdjele (ako
mijestite u zdjeli, a ne na površini). Smjesa će biti izrazito ljepljiva.
To možete spriječiti tako da dodajete malo po malo brašna, ali nemojte
pretjerati! Bolje rješenje je da ruke jako dobro nauljite. Tako ćete lakše
mijesiti tijesto i neće vam se toliko lijepiti za ruke.
- Prekrijte
tijesto i zdjelu stavite na toplo mjestu. Neka se tijesto diže oko sat
vremena.
- „Spusttite“
rukom tijesto i izvadite ga iz zdjele na pobrašnjenu površinu i podijelite
na 12 jednakih komada. Preporučujem da opet nauljite ruke. Sada svaki
komadić tijesta napunite s čim god želite.
- Ja
sam imala ostatke umaka od brusnice pa sam to stavila u pola, a u drugu
polovi sam stavila Nutellu. Jer, Nutella!
- Zatvorite
punjenje tako da ga prekrijete rubovima tijesta. Sada oblikovano tijesto
prebacite ili u namašćen i pobrašnjen kalup za muffine ili u košarice koje
ćete opet staviti u kalup za muffine.
- Premažite
žumanjkom i pospite šećerom.
- Ostavila
sam uvako sve pripremljeno za pečenje pokriveno još 15ak minuta.
- Zatim
sve stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite 20-25 minuta.
Najbolje
je ove mini brioše jesti dok su topli, iako nisu loši ni kasnije J Meni su odlični i sigurno ću ih
pripremiti još tijekom blagdana.
Uživajte!
A
uz ove mirisne brioše (mogu li pisati brioš?) i omiljene napitke, odlično idu
sljedeći filmovi koje vam proporučujem. Riječ je o filmovima koji će vas lagano
uvesti u božićnu atmosferu, baš za ovaj početak i uglavnom graniče između
jeseni i zime.
Priču i likove za ovaj animirani fantasy film napisao je Tim Burton, a glazbu njegov česti i prepoznatljivi suradnik Danny Elfman. Priča započinje kada Jack Skellington, kralj Halloween Towna, otkrije Christmas Town i poželi u svoj grad uvesti Božić jer mu je Noć vještica već dosadila...
Gillian, prosječna, moderna vještica, živi u New Yorku. Radnja se zapetlja kada se zaljubi u svog susjeda koji je zaručen i odluči na njega baciti čaroliju kako bi se zaljubio u nju... Ovaj film je već spomenut u tekstu o vješticama. No, on je također idelan za ovo prijelazno vrijeme jer radnja film vodi upravo i u božićno vrijeme. Uostalom, nikad nije potrebno tražiti izgovore za klasične hollywoodske filmove :)
Priča o prijateljstvu između odraslog čovjeka i jednog dječaka. Ali, odrastanje nema nikakve veze s time koliko godina imate.
Treba li nešto reći o ovome filmu? I RTL je počeo sezonu s njim :)
Bridget Jones je prosječna žena, koja nije u potpunost zadovoljna sobom. Odluči uzeti stvar u svoje ruke i na tom putu sve bilježi u dnevnik. No, to već znate :D
P.S. Ako u trećem filmu zbilja neće biti Marka Darcyja, sigurno neću gledati.
Mislim da je ovo film koji sam najviše puta gledala. I dobar je i za početak sezone, ali i za kraj. Love Actually ljudi vole ili ga baš ne vole. Ali svejedno, kako ne voljeti film koji je pun pozitivne energije?!? Plus, zgodno je vidjeti kombinaciju starih i novih glumaca, a i ti novi su danas postali poznati. Moj favoti je, naravno, Jamie <3
Vidi:
Marko Dragić, „Advent u liturgiji i narodnoj
kulturi Hrvata“, Crkva u svijetu 43/3
(2008.), 414-440.
Objavi komentar
Desert :)